انواع طرح‌های تامین مالی جمعی بر پایه‌ی مشارکت در درآمد
1401/6/20
نوع: استارتاپ ها
نویسنده: امیر امینی

تامین مالی جمعی(Crowdfunding) یکی از روش‌های کاربردی و رایج در بازار سرمایه جهان است و در ایران نیز طی سال‌های اخیر رونق قابل توجهی گرفته و بسیاری از شرکت‌ها تمایل دارند تا از این طریق جذب سرمایه کنند. سکوهای تامین مالی جمعی همواره تلاش می‌کنند تا با در نظر گرفتن همه جوانب قانونی و اقتصادی، بهترین طرح‌های تامین مالی جمعی را ارائه دهند و از این رو مدل‌های مختلفی برای این طرح‌ها وجود دارد.

در این مقاله از کارن کراد به سراغ انواع جمع‌آوری وجوه در طرح‌های تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد می‌رویم تا نسبت به انتخاب‌های یک سرمایه‌گذار در میان طرح‌های تامین مالی جمعی بیشتر آشنا شویم.

روش تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد یک روش محبوب و موثر در میان انواع مدل‌های تامین مالی جمعی در جهان و به خصوص ایران بوده که با توجه به سازوکارهای منحصربه‌فردی که دارد، مورد توجه سرمایه‌گذاران و شرکت‌ها قرار گرفته است.

در روش تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد، سرمایه‌گذاران با سرمایه‌گذاری در یک طرح- که توسط شرکت سرمایه‌پذیر ارائه شده- در سود و زیان آن طرح شریک خواهند شد. در این مدل دیگر مسئله ربوی بودن سود سرمایه‌گذاری که صددرصد و بدون در نظرگرفتن زیان طرح باشد، مطرح نیست. البته این بدین معنا هم نیست که ریسک سرمایه‌گذاری در این مدل بالا باشد و روش‌های متعددی به کار گرفته می‌شود تا در این گونه طرح‌ها حداقل امنیت اصل سرمایه سرمایه‌گذاران حفظ شود.

برای آشنایی بیشتر با روند تامین مالی جمعی پیشنهاد می‌کنیم مقاله آشنایی با روند تامین مالی جمعی در ایران را مطالعه کنید.

 

انواع جمع آوری منابع در تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد

 

اگرچه کلیت طرح‌های تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد یکسان به نظر می‌رسند، اما در حقیقت تفاوت‌های ظاهرا کوچک، اما مهم و تاثیرگذاری بین آن‌ها وجود دارد که سرمایه‌گذار باید با آشنایی نسبت به این تفاوت‌ها، در سرمایه‌گذاری‌های خود هوشمندانه عمل کند.

به طور کلی جمع‌آوری منابع در تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد سه حالت اصلی دارد:

-          همه یا هیچ

-          شناور

-          شناور پلکانی

در ادامه به بررسی هرکدام از این حالت‌ها می‌پردازیم.

همه یا هیچ

در طرح‌های "همه یا هیچ"، سرمایه‌پذیر تنها با رسیدن به همه مبلغ مورد نیاز خود برای سرمایه‌گذاری، می‌تواند طرح را اجرایی کند و در غیر این صورت امکان آغاز فعالیت ندارد. به طور مثال یک شرکت برای خرید دستگاه‌های صنعتی جهت راه‌اندازی خط تولید جدید درخواست 4 میلیارد تومان جذب سرمایه به روش تامین مالی جمعی با مدل مشارکت در درآمد می‌دهد و تنها با دریافت همین مبلغ می‌تواند دستگاه‌های لازم را خریداری کند. پس این طرح از نوع "همه یا هیچ" تعریف خواهد شد؛ یا همه مبلغ مورد نیاز، یا در صورتی که در پایان زمان طرح به عدد مورد نظر نرسید، طرح شکست می‌خورد و سرمایه‌ها به سرمایه‌گذاران بازگردانده می‌شود. قابل ذکر است که مدت زمان این کمپین 30 روزه است.

 

شناور

حالت "شناور" یکی از انواع رایج روش جمع‌ آوری منابع در تامین مالی جمعی با مدل مشارکت درآمد محسوب می‌شود. در حالت شناور، هرمقدار سرمایه جذب‌شده توسط سرمایه‌پذیر دریافت می‌شود. فرض کنید یک شرکت برای خرید مواد اولیه به 3.5 میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد و منابع مالی جذب شده 3 میلیارد تومان است، باز هم شرکت سرمایه را دریافت می‌کند و می‌تواند با آن به اهداف خود در طرح برسد. در این مدل، پویش هیچ‌گاه شکست‌خورده تلقی نمی‌شود. این کمپین نیز در مدت زمان 30 روز جمع آوری می‌شود.

 

شناور پلکانی

در حالت شناور پلکانی، برای طرح‌های جذب سرمایه حد مینیمم تعریف می‌شود و زمانی که جذب سرمایه به این حد برسد، طرح موفقیت آمیز قلمداد می‌شود و قابلیت اجرایی دارد؛ اگر سرمایه موردنیاز نیز جمع‌آوری نشود طرح شکست خورده اعلام می‌گردد. گفتنی است که در این حالت پس از آن که طرح به حد مینیمم خود برسد، تا زمانی که مهلت 30 روز تکمیل شود، برای جذب سرمایه باز می ماند و در این صورت شانس جذب سرمایه به طور کامل به طرح داده خواهد شد. زمانی که سرمایه‌ جذب‌شده بیش از حد مینیمم باشد نیز، منابع جمع‌آوری شده در اختیار سرمایه‌پذیر قرار می‌گیرد.

فرض کنید یک شرکت برای خرید مواد اولیه به 4 میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد. در جذب سرمایه این شرکت، حد مینیمم 2 میلیارد تومان تعریف می‌شود و نوع طرح هم شناور پلکانی خواهد بود. زمانی که طرح به حد مینیمم برسد (یعنی 2 میلیارد تومان)، جذب سرمایه موفق بوده و شرکت می‌تواند مواد اولیه خود را خریداری کند؛ اما اگر این مبلغ جمع‌آوری نگردد طرح شکست‌ خورده قلمداد می‌شود. گفتنی‌ست اگر به تمام سرمایه مورد نیاز خود یعنی 4 میلیارد تومان نرسد و فرضا 3 میلیارد تومان جمع‌آوری شود نیز، منابع مالی در اختیار سرمایه‌پذیر قرار می‌گیرد.

همان طور که مشخص است، طرح شناور پلکانی برای نوع خاصی از سرمایه‌گذاری مناسب است و در آن همه سازوکارها تنها با یک هدف و آن حفظ سرمایه سرمایه‌گذار و در مرحله بعد سودآوری طرح تعیین شده‌اند.

 

سکوی تامین مالی جمعی کارن کراد به عنوان کارگزار فرابورس و یکی از مهم‌ترین شرکت‌های فعال در زمینه تامین مالی جمعی بر پایه مشارکت در درآمد تلاش می‌کند تا با در نظرگرفتن همه جوانب بهترین و مناسب‌ترین طرح‌های تامین مالی جمعی را به سرمایه‌گذاران ارائه دهد. همچنین شما می‌توانید برای ارتباط مستقیم با کارن کراد از طریق ایمیل شرکت به نشانی info@karencrowd.com و شماره 02188394157 در تماس باشید.

 

لطفا برای افزودن نظر ورود یا ثبت نام کنید.